Header

Jag tror på att det finns både positiv och negativ stress för oss människor, jag tror att vi påverkas på olika sätt och olika mycket, och jag tror att vi bara kan hantera en viss mängd stress på samma gång. Jag försöker bli mer rationell när det kommer till negativa känslor, att leta efter orsaken och hitta lösningar på hur jag kan förändra situationen eller ta mig vidare. Det senaste har jag känt mig väldigt stressad och istället för att bara gå runt med den tryckande känslan över bröstet så har jag punktat upp vad jag har för stressmoment i mitt liv just nu och vad jag kan göra åt dem. 

  


 

- Ingenjörsprojekt för Essunga kommun

Det är första gången jag gör ett sådant här projekt. Det är första gången jag gör ett utvecklingsprojekt sedan jag tog examen. Jag befinner mig till största delen helt utanför min comfortzone i det här projektet, vilket gör mig nervös, stressad och taggad på samma gång. Jag vill verkligen leverera, jag vill få folk att tappa hakan och jag vill känna att jag har gjort mitt allra bästa. Samtidigt som jag är nervös att jag inte ska hinna klart i tid, att det inte ska bli så bra som jag vill, att jag inte kommer leva upp till förväntningarna. Stort stressmoment, men jag försöker peppa mig själv med att jag klarar det här och imorgon när jag har lämnat in rapporten så kan jag inte göra mer. 

 

- Kälström fotografi

Det är så himla mycket mer företaget hela tiden. Vilket är jättepositivt men också stressande. Fotograferingar som ska göras, bilder som ska redigeras, bilder som ska levereras och fotoböcker som ska göras. Dessutom bokföring, fakturering, uppdatering av hemsida, utställning, osv. Massa kul saker, men jag känner att jag inte räcker till och att jag behöver hitta en bättre struktur för att känna att jag har läget under kontroll och kan jobba förebyggande. Mitt mål har varit 20 fotograferinar i månaden, men det var bara baserat på just fotograferingar. Nu när jag har andra uppdrag också så är inte det hållbart och jag behöver sätta ett nytt mål baserat på intäkter istället. Jag ska ta mig tid under Norge-resan att verkligen fundera över vad jag vill och sätta mål utefter det. 

 

- Ekonomi

Både min privata och företagets. Att hela tiden pussla med kronorna, vad har jag råd att investera i, hur mycket kan jag betala ut i lön till mig själv, när behöver jag fakturera för att hela tiden ha en bra likviditet. Jag känner för det mesta att jag har läget under kontroll, men när det kommer större utgifter så blir jag lite extra stressad och det har varit några sådana denna månaden. Nu har jag både betalat och fakturerat så det ska vara lugnt. 

 

- Min bil

Jag har i dagsläget en leasingbil, vilket betyder att jag bara får köra 1500 mil/året, vilket betyder att jag måste pussla med vart och hur långt jag kan åka varje vecka/månad. Jag kan låta detta begränsa mig privat men inte i arbetet, vilket stressar mig. Att ha framförhållning och fördela milen på ett bra sätt hjälper mig att inte bekymra mig över detta, men ibland behöver jag göra akuta ärenden eller att det kommer upp oväntade resor. Jag tror att det kommer ge sig i slutändan, det är bara att det är så nytt och att jag är van sen innan att kunna köra obegränsat. En vanesak helt enkelt. Onödigt stressmoment. 

 

- Nära och kära

Jag känner många gånger att jag inte räcker till, jag vill finnas där för alla, ställa upp i alla lägen och göra det där lilla extra. Men jag har bara 24h på dygnet, 2 armar och 2 ben. Just nu är min farmor väldigt sjuk och ligger inne på sjukhuset, vilket gör att jag både oroar mig och känner mig ännu mer otillräcklig. Det knäcker mig att se hur ont hon har och veta att jag inte kan göra något alls för att ta bort smärtan. Jag tänker på detta hela tiden och det tar väldigt mycket energi. 

 

- Kommande uppdrag

Här är det mest mitt kontrollbehov som kickar in och som gör mig stressad. Imorn åker jag som sagt till Tanumstrans spa och på söndag direkt till Norge. Jag har ingen aning om hur dagarna kommer se ut fram tills början av november när jag kommer hem och längre ut ur min comfortzone än så här är det nog svårt att komma just nu. Jag har noll koll. Men tänk va jag kommer utvecklas! Både som person och som fotograf. Det är bara att hålla i hatten och följa med Matilda, haha! Jag har ju även ett annat kommande uppdrag som är helt nytt för mig och som jag behöver sätta en struktur på. Som sagt, kul saker, men mitt kontrollbehov är inte riktigt happy happy än. 

  


 

Det är ganska mycket stress på samma gång just nu, vilket gör att det känns som att jag går runt med en galge innanför BHn som trycker mot revbenen. Jag brukar vara extra hård mot mig själv, för jag vill alltid göra mitt bästa, men det betyder också att jag måste vara extra snäll mot mig själv när kroppen väl säger ifrån. I tisdags sov jag till exempel till halv tolv på dagen, jag behövde sova ut. 

 

Ingenjörsprojektet ska jag lämna in och fakturera imorn, då försvinner det stressmomentet. Jag jobbade undan flera fotojobb igår, redigerade, skickade bilder till kunder och fakturerade. Så jag inte ska behöva vara stressad över det när vi är i Norge. Jag har betalt räkningar och fakturor, sett till att det finns pengar på kontot när autogiron dras när jag är borta, så behöver jag inte tänka på ekonomin. Bilen kommer stå stilla under hela resan så den behöver jag inte stressa över. Med farmor så är det tyvärr bara att bita ihop och hoppas att läkarna gör sitt yttersta för att hitta en medicinkombination som hjälper henne, jag hoppas hon blir bättre under tiden jag är borta och får komma hem.

 

De kommande uppdragen är bara att arbeta sig igenom, ett steg i taget, en dag i taget. Jag tror verkligen att det kommer bli hur bra som helst!! Det känns som att livet precis har börjat! 

Likes

Comments

YouTube
Matilda Kälström