Header

Imorgon ska jag göra sommarens näst sista bröllopsfotografering och jag tänkte att jag ska förklara hur jag brukar förbereda mig inför en sån härlig dag. Fotograferingen kommer bestå av fyra delar kan man säga. Förberedelser, porträtt, vigsel och brudskål och allt ska ske utomhus, så jag hoppas verkligen att vädret blir bra. 
 
Några veckor innan bröllopet så brukar jag ta en fika tillsammans med brudparet där vi pratar igenom tankar och önskemål. Jag tycker det är jätteviktigt att jag förstår hur dem har föreställt sig det. Vi pratar igenom upplägget för dagen, om dem har speciella önskemål för bilderna, när och var jag får märkas och inte. Vill dem får de gärna berätta lite om sig själva och hur dem är som par också, då är det lättare för mig att lyfta fram det i bilderna. 
 
Morgondagens bröllop kommer vara på Särö, utanför Göteborg, vilket betyder en helt sagolik miljö. Parets önskemål kring bilderna är; närhet, glädje, lättsamt men ändå stämningsfullt. Dem har satt ihop en anslagstavla på Pinterest med bilder som liknar det dem har tänkt sig, vilket underlättar väldigt mycket för mig. Det är alltid lättare att förklara med en bild än att beskriva med ord. 
 
Anslagstavla på Pinterest. 
 
 
Jag börjar mina förberedelser dagen innan. Laddar batterier till kameran, putsar linser på objektiven, tömmer minnes kort och packar min väska. Min fotoväska består av följande; min partner in crime Canon 6D med batterigrepp, tre objektiv; 24-70mm, 50mm och 70-200mm, och en extern blixt. En linsputs ligger alltid i väskan för att vara på den säkra sidan, man kan drabbas av både kladdiga barnfingrar eller tårar som skvätter.
 
Jag har med mig två vita gardinlängder som kan användas att sitta på eller att hängas upp i ett träd som bakgrund eller förgrund. Jag har en hel hög "bra-att-ha" och "ifall att"-grejer, som säkerhetsnålar, sax, mattvarp, klädnypor, penna, klädroller och såklart, såpbubblor!! I bilen har jag alltid liggandes en reflexskärm, ett genomskilnigt paraply och två vassvippor som är perfekta som förgrund för att få till lite dis och blurr i bilderna. Blurr is my thing!

Bild 1; Bra-att-ha-saker i väskan. Bild 2; Blir så glad när jag hittar mina egna bilder pinnade på Pinterest.
 
 
I förberedelserna ingår även allt som ger ett intryck av mig som fotograf och person, vilket betyder hur jag uppfattas från att jag parkerar bilen tills att jag åker hem. Så vi börjar med en ren bil, det tycker jag är jätteviktigt! Det visar att man tar hand om sina ägodelar och att man har ansträngt sig lite extra för brudparets skull. Jag är ju jätteglad över att jag har fått det här uppdraget och då vill jag visa det på alla sätt. 
 
När jag kliver ur bilen så är förmodligen det första som noteras min klädsel. Jag använder inte arbetskläder med tryck på för jag vill att brudparet ska uppleva att jag är som dem andra gästerna. Jag är ju där för deras skull även om jag jobbar och dessutom vill jag inte att gästernas ögon ska fastna på mig under vigseln för att dem försöker tyda vad det står på min logga.
 
Bild  1; Vigsel i en liten liten kyrka utanför Skövde. Bild 2; Brudgumen tar emot bruden som kommer i båt, bröllop i Landvetter.
 
 
Först och främst hel och ren, sen väljer jag kläder efter väder, jag vill varken svettas eller frysa. När det kommer till färg så brukar jag tänka så diskret som möjlilgt, neutrala färger. Vanlig klädsel på sommarbröllop; vit eller svart blus och jeanskjol. Skor jag brukar ha; platta sandaler eller mina mocka-sleapons. Jag måste kunna smyga runt lika tyst som en katt i kyrkan. Ett bröllop var jag faktiskt barfota till och med, haha. 
 
Fotoväskan är packad, bilen ren och min klädsel planerad, till sist så ska jag förbereda mig själv också. Mat, sömn och mindset. Jag måste äta ordentligt för att orka jobba många timmar i sträck och för att hålla humöret uppe. Jag måste sova ordentligt för att tänka klart, leverera bra idéer och vara närvarande och uppmärksam i stunden. Men viktigaste av allt är nog ändå mindset. Jag bestämmer mig alltid för att jag ska göra mitt bästa bröllop någonsin, det finns inga andra alternativ. Ibland gör det mig jättetaggad och ibland får jag prestationsångest. Men ändå fast besluten om att jag ska leverera.
 
Kvällen innan bröllopet brukar jag sätta ihop ett körschema för porträttfotograferingen, det går jag sedan igenom med brudparet så dem känner sig bekväma med mina idéer. Jag gör det dels för att vara säker på att vi får med brudparets alla önskemål, att jag själv ska kunna fokusera på att leverera bra bilder istället för att fundera på vad vi ska hitta på härnäst, men även för att brudparet ska veta vad som ska hända de kommande två timmarna. Det tror jag skapar trygghet och gör att vi tillsammans kan slappna av mer. Sedan finns det självklart utrymme för att freestylea och komma på idéer under tiden också, det är det som är så himla bra.
 
Bröllopsfotografering som jag och min kollega Daniel gjorde tillsammans förra året, utanför Hjo. 
 
 
När jag väl är på plats på bröllopsdagen så sjunker jag in i situationen, försöker känna av vilken nivå brudparet är på och sedan handlar det bara om att få dem att skratta och känna sig bekväma. Då blir det alltid bra bilder. Dagen brukar gå så himla fort och jag är alltid helt slut efteråt. Astrött och lycklig. När jag varit på väg hem från de tre senaste bröllopsfotograferingarna så har jag tänkt; fasen, detta måste ändå varit mitt bästa bröllop hittills. Den känslan är fantastisk!
 
Det är så ljuvligt att få vara med på bröllop. Det finns bara utrymme för glädje, kärlek och omsorg. Det gillar jag. Så borde hela vår värld vara. 
 
Tina + Calle, 1 juli 2017, Alingsås Nolhaga.
 

Likes

Comments

YouTube
Matilda Kälström