Header

Jag har alltid sett mig själv som en ganska hälsosam person. Jag är uppvuxen med att man äter godis på lördagar, dricker läsk på kalas och snabbmat köps på vägen hem från campingsemestern. Allt "onyttigt" blev något speciellt och lyxigt eftersom mina föräldrar kopplade det till speciella tillfällen. Hemma åt vi vanlig husmanskost, inga halvfabrikat och mina föräldrar har aldrig någonsin pratat om dieter eller slängt ur sig att "jag skulle verkligen behöva gå ner 5kg". I grönsakslandet hittade man färska morötter, smultron och på träden växte det äpplen. Min mamma och mormor har alltid sagt att det man äter ska vara så naturlig som möjligt, då vet kroppen hur den ska ta hand om maten. 

 Förra året odlade jag potatis tillsammans med min granne.

 


 

Jag är väldigt tacksam för detta. Det gör att jag har lättare att hitta tillbaka till en bra balans idag. Jag har i perioder av mitt liv ätit både för lite och för mycket mat. För strikt och för okontrollerat. När jag skrev mitt exjobb på högskolan så levde jag på godisautomaten i skolan under ett halvår för jag varken hann eller orkade laga mat.

 

Det bästa är att jag klarar av att leva så extremt under en period, för jag hittar alltid tillbaka till min balans igen. Att äta hemmalagad mat, i lagom portioner med lite grönsaker till är det jag mår bäst av. Att äta gröt till frukost och att äta frukt eller en knäckemacka till mellanmål. Att unna sig lite godis och chips emellanåt. Läsk är jag sällan sugen på. Sedan oktober förra året så har jag även slutat äta kött, i princip helt och hållet. Jag äter fisk och skaldjur fortfarande och ibland slinker det ner en korv. Det är vad jag mår bäst av!

 En smaskig brunch tillsammans med fina vänner.

 


 

Jag tänkte att det här inlägget skulle handla om hur jag ska prioritera min hälsa i höst, eftersom jag har mått väldigt dåligt till och ifrån i ett år ungefär. Med maten känner jag att jag redan har en bra balans, mina grötfrullar är nyckeln till ett bättre liv, haha. 

 

Under hösten vill jag lägga mycket tid på mina vänner. Det senaste halvåret så känns det som att jag bara har jobbat, ätit och sovit. Det har knappt funnits tid eller ork till att umgås och det är något som är viktigt för mig. Jag är en väldigt social människa, tycker om att alltid har folk omkring mig och gillar tillställningar med många vänner. Ju fler desto bättre som min morfar alltid sa. Egentligen så vill jag ju att alla mina vänner ska bo antingen på samma gata eller i ett stort kollektiv, så jag kan träffa alla varje dag. Men, på söndag ska i alla fall jag och Mathilda på spa, det ser jag verkligen fram emot!! 

 Förra årets välfyllda midsommarbalkong.


 

Jag har bott hemma hos mamma sedan i december, vilket jag inser nu nästan är ett helt år. Det har varit skönt. Att ha någon att komma hem till, att äta mat med och en trygg punkt att vila upp sig på. Det är vad jag har behövt när jag inte har mått så bra. Nu känner jag däremot att jag vill röra på mig igen, hitta något eget. Jag har lagt ut lite trådar, så förhoppningsvis kan en lägenhet bli min snart. 

  


Från min första lilla lägenhet i Skövde. Den tyckte jag om. 

 

 

För varje år så skriver jag en lista på saker jag vill göra under året. På listan för 2017 så står det "åka utomlands". Fram tills för en vecka sedan så trodde jag faktiskt inte att jag skulle få till det i år. Hitta någon att resa med, ett bra resmål och ekonomin för det. Men se på fasiken! 8 november flyger jag och Kajsa till Island!! Det är ett resmål jag har drömt om i flera år. Det ska bli så häftigt och jag får bocka av mitt mål på listan. Yay!

 En reseinspirerad stillebenfotografering jag gjorde i början på året.

 


 

Den här hösten ska jag vara givmild mot mig själv, inte snåla. Jag vill bara göra saker jag mår bra av! Imorse satt jag i duschen (ja, jag duschar sittandes) en extra lång stund för att hinna med en hårinpackning och att raka benen. Det hade jag egentligen inte planerat, eller kände att jag hade tid för. Men det var så värt det, vardagslyx. Jag vill unna mig själv tid att läsa, tid att äta god mat, tid att göra saker som fyller mig med energi. Jag vill pyssla, träna, gå morgonpromenader, fota saker som jag inte får betalt för, lära mig italienska (är reggad på en kurs från UMU). Och andra sånna där härliga, knasiga saker som jag känner att jag behöver göra. Jag hoppade i vattenpölar härom dagen. Typ så!


 

 


Definitionen av att unna sig; en räkmacka för 250kr typ 100 meter upp i luften. Haha. 

 


 

Till hälsan så hör ju även hjärnan och jag försöker att bara tänka snälla tankar om mig själv. Jag peppar mig själv och tänker tacksamma, glada och uppmuntrande tankar när jag går mina morgonpromenader till exempel. Jag har en må-bra-lista, där det bara står peppiga och glada saker om mig själv som jag läser varje morgon innan jag stänger av flygplansläget på mobilen och flyger ut i cyberspace och träffas av alla intryck från sociala medier. Jag är lite nördig när det kommer till detta och tror på att vårt undermedvetna jobbar konstant, därför vill jag mata det med bra grejer så det hjälper mig att nå mina mål. 

 

Sist men inte minst den här hösten, så vill jag träna. Promenera, springa, gå på pass. Börja göra småpass pilates hemma, som jag gjorde varje morgon innan jag åkte till skolan på gymnasiet. Må-bra-träning i alla former. Rocka rockring, spela badminton, simma. Jag vill börja i en tennisklubb och bli bättre på att spela tennis. Spinning vill jag också gå på. 

 
För ett tag sedan så klarade jag att springa 5 km på 28 minuter. Att uppnå mål gör mig mer taggad på träningen.


 

Detta är hälsa för mig.

Likes

Comments

YouTube
Matilda Kälström